Počet plánovaných bytů v hlavním městě již přesáhl 20 tisíc

Již 20765 nových bytů plánují v nejbližších letech v Praze vystavět developeři v rezidenčních projektech s 50 a více byty. Oproti stavu před dvěma lety, kdy bylo na konci prvního čtvrtletí v metropoli plánováno necelých 15 tisíc bytů, vzrostlo toto číslo téměř o 40 %. Vyplývá to z poslední analýzy přední české developerské společnosti EKOSPOL, která provádí detailní monitoring pražského rezidenčního trhu již šestým rokem.

Analytici společnosti získávají informace o plánovaných projektech z veřejně přístupných zdrojů – databáze EIA, webových prezentací developerských společností a konkrétních vyjádření developerů v médiích. Plánovaný developerský projekt znamená, že je daný projekt buď ve fázi získávání potřebných povolení, nebo již má vydáno územní rozhodnutí (příp. stavební povolení), ale byty se ještě neprodávají.

Počet plánovaných bytů roste každé čtvrtletí

Celkem 20765 nových bytů plánovaných v developerských projektech s 50 a více byty znamená meziroční nárůst o 16,4 % v porovnání s prvním čtvrtletím roku 2011. „Více vypovídající je ale srovnání s obdobím před dvěma lety, kdy se realitní trh po rekordním propadu začal znovu probouzet. Tehdy bylo plánováno okolo 15 tisíc nových bytů, takže plány developerů během dvou let vzrostly o téměř 40 %,“ upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.

Kde se plánuje nejvíce bytů?

Při rozdělení plánovaných bytů podle městských obvodů zjistíme, že nejvíce nových bytů by chtěli pražští developeři realizovat v městských obvodech Prahy 4, 9 a 10. Relativně velký objem nové výstavby je plánován také v Praze 5.
„Pokud vyfiltrujeme plánované projekty podle katastrálních území, které zhruba odpovídají jednotlivým městským částem, pak developersky nejatraktivnější osmička sestává z následujících lokalit: Uhříněves, Horní Měcholupy a Hostivař v Praze 10, Hloubětín a Letňany v Praze 9, Modřany v Praze 4, Stodůlky v pátém městském obvodě a trochu překvapivě i Žižkov v Praze 3. Ve všech těchto lokalitách přesahuje počet plánovaných bytů tisícovku,“ vypočítává Evžen Korec.

Kdo to všechno ale bude stavět?

Za situace, kdy se na pražském trhu s novostavbami prodá ročně zhruba 3 až 3,5 tisíce nových bytů, logicky vyvstává otázka, kdo a především pro koho bude v nejbližších letech přes 20 tisíc dalších nových bytů stavět. Podle názoru Evžena Korce bude z těchto plánovaných bytů fakticky realizována méně než polovina.
„Nejdůležitějšími faktory jsou dostatek koupěschopné poptávky a také stabilita a kapitálová síla developerů. Přitom těch skutečně silných je v Praze jen pár. Již tato dvě limitující kritéria odsuzují přibližně polovinu plánovaných projektů k tomu, aby zůstaly jen na papíře,“ uzavírá Evžen Korec.