Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

Polotvrdý sýr Entremont Comté

20. 03 2018 | Comté je francouzský polotvrdý horský sýr. Patří mezi vůbec nejstarší známé druhy sýra, protože jej vyráběli již staří Keltové. Pochází z regionu Franche-Comté, který sousedí s Německem a Švýcarskem. Vyrábí se z mléka krav, pasoucích se na horských loukách ve velkých nadmořských výškách. Nese chráněné označení původu, a proto se sýry Comté mohou vyrábět jen v této oblasti. Ročně se ho vyrobí 64 tun, což ho řadí na špici v produkci francouzských sýrů s chráněným označením.  

Sýr má vcelku tvar velkého kola o průměru 40 až 70 centimetrů s mírně vyboulenými boky a váží 30 až 55 kilogramů. Tenká béžová lehce zrnitá a suchá kůra zráním tvrdne. Barva pružného těsta, místy s oky, je rozdílná podle ročních období. Barvu tmavé slámy mají zimní sýry, zatímco letní jsou mnohem žlutější. Chuť je plná a připomíná ořechy a karamel, zároveň je lehounce slaná. Zimní sýry mají aroma kouře, lískových oříšků a sena, zatímco z letních je cítit tráva, horské a luční byliny a květiny. Sýr je chutný na chlebu, toustech, strouhaný na těstoviny, v salátech, fondue nebo v zapékaných jídlech. Hodí se k němu všechny druhy vín, ať už jde o bílá, růžová či červená. Polotvrdý sýr Entremont Comté si můžete objednat spolu s dalším nákupem na e-shopu Košík.cz
 

 

Diskuse

 
.

Speciály

Naše magazíny

Novinky ze světa bydlení, aut, techniky ...
Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO
 
Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO