Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

GORGONZOLA - SÝR PRO OPRAVDOVÉ GURMÁNY

24. 10 2019 | Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

Tak trochu unavený sýr

Podle některých pramenů byl tento sýr původně nazýván „stracchino“ a datum jeho vzniku není jisté, někdy se mluví o „stracchino di Gorgonzola“, který by měl být ještě starší. Název „stracchino“ je odvozen od slova „stracco“, unavený, a pochází z románského období, kdy se tento sýr vyráběl z mléka nadojeného od unavených krav, které se vracely z horských pastvin přes Alpský region do mokřin v povodí Pádu. V tomto období region velmi vzkvétal díky klášterům, které modernizovaly zemědělství. Podle tradice se smí sýr Gorgonzola vyrábět pouze v provinciích Novara, Vercelli, Cuneo, Biella, Verbano, Cusioa, Ossola, v oblasti Piemonte a Bergamo na území Casale Monferrato, Brescia, Como, Cremona, Lecco a v Lombardii pak na území Lodi, Milano, Monza, Pavia a Varese.

K výrobě sýra Gorgonzola DOP se smí používat pouze ten den nadojené mléko z výše uvedených oblastí. Tím se zaručuje originalita a regionální unikátnost tohoto sýra. Dnes se sýr z velké části vyrábí ručně na 37 místech.

Sýr na sladko i na slano

Gorgonzola je výborná se syrovou zeleninou (celer, rajčata, paprika, ředkvičky), do salátů nebo jako přísada do dresinků. Výtečná je i v kombinaci s vařenou zeleninou (brambory, dýně, cukety, brokolice). Podtrhuje chuť čerstvého sezonního (fíky, hrušky, jablka, kiwi, jahody) či sušeného ovoce. Pikantní varianta Gorgonzoly se často kombinuje s marmeládami a povidly z citrusů, kaštanů nebo fíků a s omáčkou z červené cibule. V neposlední řadě je Gorgonzola výborná i s medem, nejlépe s akátovým nebo květinovým.

Vynikající a pikantní sýr Gorgonzola si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.
 

Diskuse

.

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO
 
Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO