Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

Tvrdý sýr Entremont Gruyére

12. 03 2018 | Gruyére je tvrdý sýr z kravského mléka, pojmenovaný podle města Gruyéres. Spolu s ementálem, kterému se chuťově velmi podobá, představují opravdové skvosty mezi švýcarskými sýry. Mléko, které se používá k výrobě tohoto sýra, je nepasterizované a musí pocházet pouze od krav nekrmených silážní směsí. Obsah tuku v sušině bývá 49 až 53 % a sýr zraje 3 až 25 měsíců. Sýr je poměrně velký a má mírně mastnou kůru připomínající scvrklou mandlovou slupku. Žluté těsto je prostoupené malými dírkami, tuhé, ale měkčí než těsto ementálu, a v ústech je vláčnější. Starší sýry mají těsto tužší a barvu mění na žlutošedou.   

Nejlepší sýr má mírně zavlhlá oka a jemné praskliny pod okrajem. Sýr gruyére se vyznačuje bohatou škálu chutí od ovocné až po ořechovou a vůní s medovým a ořechovým nádechem. Čerstvost si uchová uložený v chladničce zabalený do dvou fólií nebo zabalený v plátně namočeném ve slané vodě. 

Gruyére se většinou nepodává samotný ani jako součást sýrového talíře, ale výborný je s krekry, fíky, hrozny nebo na sendviči s rajčetem a cibulí. Hodí se také jako příloha, do polévky nebo omáčky. Tvrdý sýr Entremont Gruyére si můžete objednat spolu s dalším nákupem na e-shopu Košík.cz. 
 

 

Diskuse

Speciály

Naše magazíny

Novinky ze světa bydlení, aut, techniky ...
Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO
 
Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO